Selvom jorden blev dyrket i det nordlige Vendsyssel inden træfældning førte til tilsanding og den efterfølgende dannelse af den hede, vi kender i dag, så har landbrug og kvægdrift aldrig været den primære indtægtskilde i dette område. Det har heller ikke været de retter, der oftest er blevet sat på bordet.

Havets sølv

Med buldrende have i alle retninger, så er det alt godt fra havet, der er kommet på bordene hos fok i Skagen. En by, der er opstået på baggrund af muligheden for at have en god havn tiltrækker fiskere, som siden tidernes morgen har trodset det brølende hav for at få føden på bordet til sig selv og deres familier.

En af de fisk, der historisk set har haft betydning ikke kun i Skagen, men i hele Danmark, er silden. Fisken, der er kendt som havets sølv, hvilket man sagtens kan forstå hvorfor, når fiskerne i deres net hiver tusindvis af de skinnende, sølvfarvede fisk op fra havet.

Sild har den fordel, at den er nem og taknemmelig at have med at gøre. Den kan nemlig spises fersk, som den er. En fed fisk med masser af næring i. Men den kan ryges, tørres og fermenteres, og de flestes tænder løber i vand med retter som disse.

Alt godt fra havet

Havene omkring Skagen byder på meget mere end bare sild. Du finder et utal af lækre spisefisk, der fortsat bliver fanget her, selvom der ikke er lige så mange fiskere, som i gamle dage.

Som de fleste fiskerlejer har der været op- og nedture, men det er en befolkningsgruppe, der til trods for farerne ved selve arbejdet, ikke på samme måde har lidt den store nød, for lige ved siden af deres bopæl var der et spisekammer så stort. Torskefisk og makrel er blandt dem, der tit har været på menuen, og som gerne spises af os alle samme i dag.

Kroppehoveder

Kroppehoveder var en lokal delikatesse, der blev serveret til særlige lejligheder. Et kroppehoved er hovedet fra en kuller, der stoppes med vandgrød, der blev rørt op med kullerens lever, salt, sukker og korender. Grød, der måtte være tilovers, blev rullet til boller, der blev kogt med sammen med kroppehovedet. Disse boller var kendt som duller.

Egnsretter som denne uddør langsomt, men heldigvis er Skagen fortsat kendt for de mange fisk, og det ses tydeligt med de mange fiskerestauranter, der findes over hele byen, og som alle er et besøg værd hvis du er i nærheden.

Skagens køkken i dag

Landbruget er vendt tilbage ti Vendsyssel, og deres afgrøder, områdets fisk og skaldyr sammen med de spændende urter og planter, der vokser i dette område, har givet de lokale restauranter en rig mulighed for at skabe spændende og anderledes menukort.

Der er nemlig ikke kun et særligt lys i Skagen, der er også en særlig smag, der ikke kan genskabes andre steder. Det giver et rigt udvalg af spisesteder, hvor mange af dem fører lokale ingredienser. Der er ikke noget bedre end at nyde den særlige smag sammen med det særlige lys.