Der er ingen tvivl om, at Skagen er et af de smukkeste steder i Danmark, og det tiltrækker mennesker fra nær og fjern på alle tidspunkter af året. Fiskeriet betyder stadig meget for byen, der på nuværende tidspunkt har omkring 8.000 indbyggere, men turisme er tilsvarende noget, der er et levebrød for mange i byen og dens opland.

Et utroligt fugleliv

Omkring 75 % af alle de fuglearter, der lever i Danmark, finder du omkring Skagen. Det er det sted i landet, hvor du finder flest forskellige arter, og det skyldes bestemt de gode betingelser med alle former for natur lige rundt om hjørnet.

Det tiltrækker helt naturligt fugleentusiaster fra nær og fjern, der gerne vil nyde denne biodiversitet, der er ulig noget andet sted i hele landet. Du skal heller ikke blive overrasket, hvis der blandt dem tales både norsk, svensk og tysk, for det er ikke kan danskere, der drages hertil af det rige fugleliv.

Den tilsandede kirke

I slutningen af 1300-tallet så Sct Laurentii Kirke dagens lys, men i modsætning til de fleste andre middelalderkirker her i landet, så bruges den ikke længere. Da sandet kom, så lå kirken i vejen, og det eneste, der kan ses i dag er kirkens tårn.

Det er et bevidst valg, at kirken ikke graves ud. Omkostningerne vil være alt for store, og samtidig vil det en gang for alle stoppe alle de tanker og fantasier hos alle de besøgene om, hvad der gemmer sig under sandet. Om der gemmer sig huse og gårde i nærheden af kirken, der umiddelbart ligger så øde.

Ikke uden grund kaldte H.C. Andersen kirken for Nordens Pompeji, som kan nås på omkring en halv times til fods fra selve Skagen. Kirken lukkede endeligt den 5. juni 1795, og mange af kirkens sten er nu genbrugt til byggeri af huse i området.

Hvor Danmark ender

Nord for Skagen, der i sig selv er Danmarks nordligste by, ligger odden. Der er ikke mange, der besøger Danmarks nordligste punkt, der ikke skal ud og se det sted, hvor de to have mødes. For det er et fascinerende syn at se bølgerne slå mod hinanden ude i vandet og ikke mod land, som det normalt er tilfældet.

Hele tre fyrtårne viser, at der er tale om farligt farvand, og at alle til havs har skulle orientere sig ordentligt, når de sejlede her. Jo længere ud du kommer, desto yngre er fyrtårnet, for de skulle bygges så langt ude som muligt. Grenen vokser årligt, og derfor blev der bygget nyt efter behov.

Skagenhuse

Selv bygningerne i Skagen har sit eget navn, nemlig Skagenhuse. Det er klassiske danske huse, der er opført i sten og efterfølgende pudset op. De er alle sammen gule med røde tegltag, og byen er kendt for at have rigtig mange huse med dette særpræg. Det giver en spændende sammenhængskraft i en by, der ikke er som andre byer i Danmark, hvor husene sjældent minder så meget om hinanden, hvis de er opført i tiden før typehuse blev en del af arkitekturen.