Det var det helt særlige lys, der er ved odden, hvor de to have mødes, der lokkede kunstnere til. De ville indfange lyset og lade det være en del af deres malerier, som i dag er kendt langt ud over landets grænser.

Det de indfangede var naturen og dagliglivet, som er en kunstart, der er kendt som realistiske friluftsmalerier, hvor farverne virkelig kommer til sin ret. Det er også malerier af fiskerne, og det meget hårde og farlige liv, de førte.

Det moderne gennembrud

Mange malere har lagt vej forbi Skagen i kortere eller længere perioder. Alle med det formål at opleve det særlige lys, som stedet er kendt for. Om du er i Skagen sommer eller vinter, så vil du selv kunne se dette lys, og du vil opleve, hvordan de dygtige kunstnere indfangede netop dette.

Den første maler, der tog ophold i Skagen, var Karl Madsen. Han var startskuddet, der i 1873 startede en bølge af malere, der på sigt slog sig sammen i en kunstnerkoloni.

Dengang var kunstnere her i landet sjældent blandt de mest velhavende, og et langvarigt ophold i Skagen skulle betales på en eller anden måde. Derfor slog de fleste malere sig ned på Hotel Brøndum, hvor betalingen som regel bestod i et kunstværk fra malerens hånd. Mange af disse billeder kan i dag ses på Skagens Museum i dag. Ejeren af hotellet hed Erik Brøndum. Hans datter Anna blev efterfølgende gift og tog sin mands efternavn, hvilket var Ancher.

En kvinde med særlige evner

Anna Ancher blev født den nat, hvor selveste H.C. Andersen overnattede på Brøndum Hotel i 1859. Det fik hendes mor til at forudse, at hun måtte have helt særlige kunstneriske evner. Deri havde hendes mor, Ane Brøndum, mere end bare ret.

Anna Ancher står i dag for de fleste som en af de vigtigste Skagensmalere og hun er samtidig den eneste af dem, der var indfødt skagbo. Noget der viste sig ydeligt i hendes kunst, der ofte viser dagliglivet for beboerne i Skagen.

Hun blev gift med Michael Ancher, endnu en af de store Skagensmalere, som hun meget passende mødte på Brøndum Hotel.

Midtpunktet for Skagensmalerne

Anna og Michael Ancher mødte på en rejse den danske maler P.S. Krøyer, der i 1882 rejste til Skagen for første gang. Som en af datidens største kunstnere blev han et naturligt midtpunkt for alle de kunstnere, der forsamlede sig i Skagen.

Det blev på grund af ham helt naturligt at rejse til Skagen om sommeren bare for at male, og det er hans skyld, at begrebet Skagensmaler består den dag i dag.

P.S. Krøyer var ikke kun anerkendt indenfor landets grænser, men også udenfor, og i modsætning til mange andre af datidens kunstnere, så var han en stor berømthed, der kunne leve af sin kunst. En ære, der fortsat tilkommer ham, da hans malerier er blandt de dyreste fra danske kunstneres hænder selv i dag.

Han var i en periode gift med Marie Krøyer, der ligeledes var maler, men som i den periode, hvor parret boede i Skagen ikke malede meget, men i stedet på kunstnerisk vis stod for parret fælles hjem.